Jussi Björlings Jerusalem

by TOFT

/
  • Streaming + Download

    Includes high-quality download in MP3, FLAC and more. Paying supporters also get unlimited streaming via the free Bandcamp app.

      name your price

     

about

X-mas song with samples from Sleep: Jerusalem (Dopesmoker) and Jussi Björling: O Helga Natt

Recorded, mixed and mastered december 2015 by Sten Ove Toft
Originally released by Alternativ Julekalender 18th December 2015.

www.facebook.com/toftnoise
toft.bandcamp.com
www.facebook.com/alternativjulekalender/

Original liner notes [in norwegian]:
For å ønske dere alle en riktig så god jul og godt nyttår har jeg laget en låt som jeg har valgt å kalle "Jussi Björlings Jerusalem" som er en låt basert på Jussi Björlings versjon av "O Helga Natt" og Sleeps like ikoniske "Jerusalem" (senere "Dopesmoker").

Nå hander ikke juletiden like mye om kongenes by - Jerusalem - som den hander om Betlehem, men det er nå en gang slik at ryktet sier at det var i Jerusalem at Jesus holdt til og ble korsfestet i påsken, bare tre til fire måneder etter han ble født i Betlehem - på selveste julaften!

Ofte synes man synd på folk som er født på julaften, man kaster liksom vekk en markeringsdag mer enn at man får dobbelt opp. Det samme gjelder å ha bursdag på nyttårsaften. En venn av meg har bursdag 1. nyttårsdag. Han feirer heller aldri bursdag. Den pleide han å bruke til å sove ut nyttårsfeiringa.

Et band som er vel å tungt som Sleep er Årabrot. De har tatt navnet fra søppelfyllingen med samme navn som ligger rett utenfor hjembyen min Haugesund, eller narkohovedstaden på folkemunne. Lokalpatriot og forfatter Alf Saltveit sammenlignet en gang Årabrot med Gehenna, søppelfyllingen til Jerusalem, som i bibelsk terminologi er omtalt som Helvete. Således kobler han sammen Haugesund og Jerusalem i samme slengen, men jeg mener det vil være mer korrekt å sammenligne kongebyen Jerusalem med Avaldsnes, det lille tettstedet av en rundkjøring utenfor Haugesund som en gang for 1000 år siden var Norges første kongesete. Ser vi på tidsregninga så er vel Avaldsnes sånn sett halvveis til Haugesund.

Uansett. Jeg skulle lage en slags rød tråd her. Avaldsnes har ikke så mye å by på nå om dagen, ihvertfall i forhold til smorgasbordet Jerusalem. Men vi må ikke se bort fra en ting som har satt Avaldsnes på kartet igjen; Damefotball, for hælvete! Norges nest beste lag på damesiden. Det var som om Avaldsnes dukket opp fra intet, men historien gjentar seg. Som Jerusalem så fikk Avaldsnes besøk av noe som var større enn seg selv. Denne gang i form av vannpoloentusiast og fotballfrelseren Tom Nordlie.

Sånn sett kan denne låta være en hommage til frelseren Tom Nordlie. Eller alle typer frelsere for den saks skyld.

Men hva gjør Jussi Björling midt oppi alt dette? Vel, spør du mamma så blir det ikke jul før hun hører han synge 'O Helga Natt'. Sånn er det med den saken.

credits

released December 18, 2015
Recorded, mixed and mastered december 2015 by Sten Ove Toft
Originally released by Alternativ Julekalender 18th December 2015.

tags

license

all rights reserved

about

TOFT Oslo, Norway

Dark Norwegian Doom Drone Noise Ambient hailing from Oslo, Norway.

contact / help

Contact TOFT

Streaming and
Download help